Pascal over vloerenPascal over vloeren


Over ons

Pascal over vloeren

Hoi, mijn naam is Pascal. Hier ga ik je op de hoogte houden van alles rondom vloeren. Als vloerenspecialist, met meer dan 10 jaar ervaring in het vak, lijkt het me leuk om via deze weg mijn kennis en passie te kunnen delen. Ik ben in mijn tienerjaren begonnen bij een vloerenwinkel met het verkopen van vloeren, al snel wilde ik meer dan alleen adviseren in de winkel. Ik ben een eenmanszaak begonnen waarbij ik het adviestraject een stapje uitgebreider wilde maken. Zo kom ik bij de mensen thuis om op basis van het huis, de ruimte en de wensen de perfecte match met de vloer te maken. Benieuwd wat ik allemaal meemaak? Blijf mij volgen!

Recente artikelen

Wooninterieur: beton cire
30 november 2017

Wat is beton cire? Wil je bij het aankleden van je

Tapijten en vloeren: traditioneel parket
25 augustus 2017

Traditioneel parket geeft een charme als geen ande

Archief

Tapijten en vloeren: traditioneel parket

Traditioneel parket geeft een charme als geen ander

Eik, kastanje, es, beuk, teak en wengé, het zijn allemaal namen van 100% hardhout. Traditioneel parket wordt in massieve stukken gezaagd uit deze houtsoorten. Daarmee werden eeuwen geleden al vloeren gelegd in kastelen en chique huizen. Deze vloeren hebben een diktes die kan variëren van acht tot drieëntwintig mm en zijn zeer gevoelig voor veranderingen in vochtigheid en kamertemperatuur. Daardoor is de vraag naar waterbestendige houtsoorten zoals teak en wengé toegenomen. Traditioneel parket is zeer solide en kan generaties lang meegaan. Deze massief houten vloeren maken allerlei decoratieve combinaties mogelijk, elk met een eigen naam. De meest bekende namen zijn Versailles, en Hongaarse punt. Hoewel de planken voorzien zijn van tand en groef is het lijmen of nagelen toch een werk voor professionals.


Gebruik van inheemse houtsoorten voor traditioneel parket

Het hout komt meestal uit bossen, vooral in Frankrijk en de rest van Europa. De kastanje, beuken en eiken zijn traditioneel en bij uitstek geschikt voor parketvloeren op elke plaats en in elke type van gebouw. Tegenwoordig worden ze ingehaald door exotische houtsoorten. Deze komen uit de regenwouden van Zuid-Amerika, Afrika of Azië. Ze zijn zeer sterk, met soms een grove gevarieerde textuur en zonder knopen. Ze hebben ook een uitgebreider aanbod van kleuren zoals geel, rood of bruin. Hoewel ze heel wat duurder zijn beginnen ze meer en meer te concurreren met de inheemse soorten. Bij de inheemse soorten is eik de meest voorkomende houtsoort. De kleur varieert van blond naar kastanjebruin en is homogeen met een lichte tot grove korrel. Eik is zeer duurzaam en stabiel. Afhankelijk van de dikte zal de prijs variëren van 45 euro per m² tot ongeveer 100 euro per m². Een parketvloer van kerselaar of esdoorn heeft ongeveer dezelfde kwaliteiten als een eiken vloer.


De beste exotische houtsoorten voor traditioneel parket

Wengé, een houtsoort oorspronkelijk afkomstig uit Afrika, heeft een kleur die gaat van helder geel tot zwart. De textuur is medium tot grof. Het is buitengewoon hard en stabiel en zeer geschikt voor plaatsen waar veel "voetverkeer" is. Het hout heeft zeer decoratieve effecten en is immuun tegen schimmels en insecten. Een tweede heel goede houtsoort is teak. Dit hout heeft zijn oorsprong in Azië en is midden- tot donkerbruin. De korrel is medium. Het hout is olieachtig waardoor het weerstand biedt tegen vocht. Het is ook zeer stabiel en Uv-bestendig. Het wordt toch het best behandeld met olie om niet te vergrijzen. De prijs van deze exotische houtsoorten kan schommelen van 120 euro tot 155 euro per m².

Kijk op Hazekamp Parket voor een specialist in traditioneel parket.